Du kan sikre din kælder med et højvandslukke

Hvis du har en kælder, er det dit eget ansvar at få den sikret mod oversvømmelser. Det gælder uanset om du bor i et område med separatkloak eller fælleskloak. Kontakt en autoriseret kloakmester for råd og vejlending til, hvad der vil være den bedste løsning for dit hus.

Artboard 1

Måske er et højvandslukke en god ide?

Et højvandslukke er et apparat, der sættes ned i husets kloakrør. Når det regner kraftigt, kan kloakken blive fyldt med vand og så kommer der tryk på. Det betyder, at vandet bliver skubbet baglæns ind i husenes kloakrør og videre op igennem afløb og toiletter. Det er specielt et problem i huse med kælder.

Når der er et højvandlukke installeret, vil apparatet forhindre kloakvand i at løbe baglæns i kloakken. Det fungerer som en ventil, hvor vand kan komme den ene vej, men ikke den anden.

Læs her, hvorfor du skal installere et højvandlukke, når vi har fornyet kloakken.

Hvis ventilen lukker, er der lukket

Når et højvandlukke bliver aktiveret af vand den forkerte vej, lukker det i. Så fungerer det som prop ind til kloakken igen har plads. Det betyder imidlertid også, at det lukker for gennemstrøm den rigtige vej. Så når ventilen er aktiveret, kan der ikke skylles ud i toiletterne, vaskemaskine og opvaskemaskine kan ikke komme af med vand og afløb kan ikke anvendes.

Køb ikke en tennisbold

Der er mange forskellige produkter på markedet. Det er tilladt selv at installere nogle mindre modeller, men vores anbefaling er helt klart at købe en model, der er VA-godkendt og som skal installeres af en autoriseret kloakmester. Husk også at købe en, der er beregnet til kloakvand – det hedder, at den er godkendt til fækalieholdigt spildevand.

Skal serviceres årligt

Det bør ikke være ret tit højvandslukket aktiveres. Derfor er der talrige eksempler på, at de bevægelige dele eller sensoren har svigtet, når det virkelig gjaldt. Har du et højvandslukke, skal du huske at få det efterset årligt.

Fordele

  • Du undgår at få vand fra kloakken op igennem afløb eller toiletter i kælderen.
  • Et højvandslukke er normalt den billigste løsning, når man sammenligner med prisen på tilbageløbsstop og pumpebrønd.
  • Et højvandslukke placeres oftest tæt på det gulvafløb, som det skal betjene. Derfor undgås opstemning af spildevand fra resten af huset i kloakrørene, når højvandslukket er lukket.

Ulemper

  • Et højvandslukke skal tilses og rengøres mindst en gang om året og altid, når det har været i funktion, dvs. når der har været et kraftigt regnskyl med oversvømmelse andre steder i nabolaget. Det er meget vigtigt at holde klapperne i højvandslukket rene for snavs og skidt, da det ellers kan forhindre højvandslukket i at lukke ordentligt.
  • Det kræver et omfattende indgreb i kælderen og den eksisterende kloak, når højvandslukket skal monteres.
Bolius.dk (https://www.bolius.dk/hoejvandslukke-18878/)